Manifest d'obertura

Benvolgudes i benvolguts amics,
Benvinguts al Fòrum Social Català a Girona.
Aquesta salutació només pot començar des de la humiltat, la humilitat de la gent que ens trobem avui aquí amb les ganes d'escoltar, aprendre, opinar, i de fer-ho tots junts amb respecte i dignitat.
Com sabreu, el Forum va néixer el 2001, en clara oposició a un sistema que es pot anomenar Pensament únic i que, avui, és un factor indestriable de l’actual crisi que vivim. En nom d'aquest pensament únic s’especula amb vides humanes i es justifica que tot el sistema social estigui supeditat a les necessitats dels beneficis econòmics. Però res que sigui Únic entén que hi ha alternatives. Res que sigui únic entén el diàleg. Res que sigui únic entén els matisos que la realitat necessita. Per això, només la humilitat pot ser el signe d'aquest Fòrum. (Humils, perquè som pocs). Humils, perquè la veu del Fòrum no és una única veu, sinó que serà la de tots i no farem cap mena de declaració final. Humils, perquè hem vingut a conèixer els matisos de la realitat enlloc d’imposar principis. Creiem en les alternatives i aquesta és una creença que només es pot fonamentar amb fermesa en la humilitat.
Voldriem agrair, per començar, les facilitats que ens ha ofert la Universitat de Girona, un lloc ben adecuat per a repensar el món i repensar-nos. La Universitat ha d'estar al servei de la societat i, en aquest cas, ha demostrat estar-ho oferint-nos el recinte per a la celebració de la jornada d’avui.
Girona se suma així al Fòrum social descentralitzat. Durant aquests dies en què desenes de ciutats celebren trobades arreu del món, voldríem que el Fòrum fos:
- En primer lloc, una eina d’aprenantatge i movilització. El Forum Català no s’acaba avui. Les jornades de movilització i tallers segueixen el proper cap de setmana a Barcelona i us animem a assistir-hi.
- En segon lloc, un espai amb capacitat d’elaboració de discurs i alternatives a aquest Pensament Únic, amb especial atenció a les seves conseqüències dins el marc de la crisi actual.
- I, finalment... i per què no? una nova forma de fer política: des de valors de base, des de la quotidianitat de cada dia i des de la veu de tothom i d’arreu.
Durant el dia d’avui, podreu anar a diferents xerrades i tallers. Us animem a quedar-vos fins l’assemblea que tindrà lloc a les sis de la tarda. Perquè avui no és només dia d’una sola xerrada. El Fòrum és una ocasió de diàleg. I, com tot bon diàleg quan dos o tres persones parlen, allò que interessa saber és en què estem d’acord i en què no, allò que ens interessa és conèixer com podem unir esforços, quins temes ens uneixen o quins atres cal madurar més. L'aposta del Forum és una aposta per la socialització de la informació, convençuts que la llibertat d'expressió que sosté tota democràcia només es pot solidificar sobre el deure a la informació.
Per això, celebrem el que ja ha estat sens dubte el primer èxit. En tant que diàleg, és un èxit que el Fòrum obri avui la seva primera trobada a Girona, com a resultat de l’empenta de les entitats que s’han reunit per a facilitar-ne la seva organització. Que a ningu se li escapi que l’assemblearisme i la voluntarietat són valors que, malauradament, sovint van a contracorrent. L’altre món possible també ha de començar en cadascú de nosaltres. Si no, seria una paradoxa cridar grans paraules per arreglar el món amb valors que no som capaços de practicar.
Per últim, recordar que potser tots els móns són possibles, però no tots els móns són desitjables. Diem no a un món que especula amb vides humanes i països sencers. Diem no a un món que no sap trobar un consens per a respectar la nostre terra. Diem no a un món de gent sense casa i de cases sense gent.
Però no ens aturem aquí. També ens volem sumar al camí de les alternatives trobades.
Avui i sempre, mentre el món segueixi rodant, el diàleg s’imposa. Perquè en els asumptes humans no hi ha cap pensament únic sense ombra de perversió. Al contrari, en els assumptes humans, tothom té veu i seguir utilitzant-la és la voluntat que el Forum hauria de facilitar sempre. Avui, nosaltres aquí, tenim oportunitat de fer-ho per a dir que volem un món més humà. Perquè, ara sí: un altre món ja és possible.